Familierecht

Het leven verandert. Voortdurend. Gelukkig ook maar. Veranderingen binnen de familie en in relaties zijn vaak leuk en soms een beetje lastig. Maar ze horen bij het leven. Wij zien dat elke dag. Kijken dan ook nergens meer van op of om. En wij weten hoe jij je op die veranderingen zo goed mogelijk kunt voorbereiden. Helpen je daarbij. Omdat wij om onze klanten geven. Wil je de overdracht van je woning of het vestigen van een hypotheek combineren met familierecht zaken, dan nemen we dat graag in één keer gelijk voor je mee. Wel zo gemakkelijk, efficiënt en voordelig.

Heb je uitsluitend behoefte aan familierecht zaken omdat is er geen sprake van een overdracht van een woning of vestiging van een hypotheek, dan zijn wij je graag vanuit MAES notarissen behulpzaam.    

Hieronder vind je voor welke familie- en erfrecht zaken, gecombineerd met de overdracht van een woning of de vestiging van een hypotheek, je bij de online discounter Basisnotarissen goed en snel terecht kunt. En voor welke scherpe vaste all-in tarieven. Doe er je voordeel mee. Want waarom zou je meer betalen?

Kwaliteit

Goedkoop

Snel

Makkelijk

Efficiënt

Zonder poespas

Testament

Testament

€ 476

Levenstestament

Levenstestament

€ 484

Verklaring van erfrecht

Verklaring van erfrecht

€ 470

Samenlevings- overeenkomst

Samenlevings- overeenkomst

€ 474

Huwelijkse voorwaarden

Huwelijkse voorwaarden

€ 742

Partnerschaps- voorwaarden

Partnerschaps- voorwaarden

€ 742

Schenkingsakte

Schenkingsakte

€ 397

Voogdijbenoeming

Voogdijbenoeming

€ 349

Afwikkeling nalatenschap

Afwikkeling nalatenschap

Veelgestelde vragen

 • Wat is een geregistreerd partnerschap?
 • Een geregistreerd partnerschap is een in de wet geregelde samenlevingsvorm, net als het huwelijk. Bij een geregistreerd partnerschap kies je ervoor een affectieve relatie te vast te leggen, maar kies je er niet voor om te trouwen. De gevolgen van het aangaan van het geregistreerde partnerschap zijn ongeveer gelijk aan die van het aangaan van het huwelijk. Er is wel een verschil in de relatie met kinderen.  

 • Wat is een levenstestament?
 • In het levenstestament leg je vast wat er moet er gebeuren als je zelf niet meer in staat bent om je eigen belangen te behartigen. Bijvoorbeeld als je ziek wordt of een ongeval krijgt. Het levenstestament is een algemene volmacht, waarbij je iemand machtigt om je te vertegenwoordigen. Vaak geef je een volmacht aan bijvoorbeeld je partner of je kinderen om je te vertegenwoordigen als je zelf niet bekwaam bent dit te doen.

  Het levenstestament bevat daarnaast veelal je wensen op medisch en persoonlijk gebied. Het levenstestament is, anders dan het testament bij overlijden, niet in de wet geregeld.  Veel handelingen, waarvoor in een levenstestament volmacht wordt gegeven, kunnen alleen bij volmacht worden verricht als deze in een notariële akte zijn vastgelegd.

 • Wat is een testament?
 • Een testament, ook wel uiterste wilsbeschikking, is een notariële akte waarin je aangeeft wie je erfgenamen zijn en wie wat krijgt na je overlijden.

 • Wie zijn mijn erfgenamen als ik geen testament maak?
 • De wet onderscheidt vier groepen van mogelijke erfgenamen. De wet bepaalt in welke volgorde de erfgenamen worden opgeroepen. Als er geen familie (meer) is in een groep, gaat de nalatenschap naar familie in de volgende groep. De groepen zijn als volgt.

  1. Groep 1: partner (alleen: echtgenoot of geregistreerd partner) en kinderen
  2. Groep 2: Ouders, broers en zussen
  3. Groep 3: Grootouders, ooms en tantes
  4. Groep 4: Overgrootouders, oudooms en tantes

  Als er niemand in groep 1 tot en met groep 4 te plaatsen is, dan bewaart de staat de nalatenschap twintig jaar. Daarna vervalt de nalatenschap aan de staat.

   

Staat uw vraag er niet bij?

Bekijk het overzicht met alle veelgestelde vragen.