Familierecht

Het leven verandert. Voortdurend. Gelukkig ook maar. Veranderingen binnen de familie en in relaties zijn vaak leuk en soms een beetje lastig. Maar ze horen bij het leven. Wij zien dat elke dag. Kijken dan ook nergens meer van op. En wij weten hoe jij je op die veranderingen zo goed mogelijk kunt voorbereiden. Helpen je daarbij. Omdat wij om onze klanten geven. Wil je de overdracht van je woning of het vestigen van een hypotheek combineren met een samenlevingsovereenkomst, huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden, een testament en een levenstestament (volmacht), dan nemen we dat graag in één keer gelijk voor je mee en zit er een combinatiekorting verwerkt in het tarief. 

Goed, makkelijk, snel en goedkoop. Zonder dure poespas. Dat is Basisnotarissen. Daar staan wij voor. Ben je particulier en heb je een woning gekocht of wil je een hypotheek oversluiten en aanvullend familierecht zaken geregeld hebben. Vraag dan een offerte aan en zie zelf gelijk hoe voordelig je bij ons uit bent. Wij geven je in de offerte als een vaste prijs ons honorarium voor alle gebruikelijke werkzaamheden, inclusief verschotten en btw. Aanvullende niet-gebruikelijke werkzaamheden, verschotten en btw brengen we in rekening zoals in onze spelregels is omschreven. Voorkomen daarmee verrassingen en discussie achteraf. Weet je vooraf precies waar je aan toe bent. Wel zo prettig. Kijk maar eens achter de tegels hieronder. Daar zit vast bij wat je zoekt.  

Kwaliteit

Goedkoop

Snel

Makkelijk

Efficiënt

Zonder poespas

Testament

Testament

€ 600

Levenstestament

Levenstestament

€ 450

Verklaring van erfrecht

Verklaring van erfrecht

€ 750

Samenlevingsovereenkomst

Samenlevingsovereenkomst

€ 450

Huwelijkse voorwaarden

Huwelijkse voorwaarden

€ 650

Partnerschapsvoorwaarden

Partnerschapsvoorwaarden

€ 650

Schenkingsakte

Schenkingsakte

€ 375

Voogdijbenoeming

Voogdijbenoeming

€ 300

Afwikkeling nalatenschap

Afwikkeling nalatenschap

Veelgestelde vragen

 • Wat is een geregistreerd partnerschap?
 • Een geregistreerd partnerschap is een in de wet geregelde samenlevingsvorm, net als het huwelijk. Bij een geregistreerd partnerschap kies je ervoor een affectieve relatie te vast te leggen, maar kies je er niet voor om te trouwen. De gevolgen van het aangaan van het geregistreerde partnerschap zijn ongeveer gelijk aan die van het aangaan van het huwelijk. Er is wel een verschil in de relatie met kinderen.  

 • Wat is een levenstestament?
 • In het levenstestament leg je vast wat er moet er gebeuren als je zelf niet meer in staat bent om je eigen belangen te behartigen. Bijvoorbeeld als je ziek wordt of een ongeval krijgt. Het levenstestament is een algemene volmacht, waarbij je iemand machtigt om je te vertegenwoordigen. Vaak geef je een volmacht aan bijvoorbeeld je partner of je kinderen om je te vertegenwoordigen als je zelf niet bekwaam bent dit te doen.

  Het levenstestament bevat daarnaast veelal je wensen op medisch en persoonlijk gebied. Het levenstestament is, anders dan het testament bij overlijden, niet in de wet geregeld.  Veel handelingen, waarvoor in een levenstestament volmacht wordt gegeven, kunnen alleen bij volmacht worden verricht als deze in een notariële akte zijn vastgelegd.

 • Wat is een testament?
 • Een testament, ook wel uiterste wilsbeschikking, is een notariële akte waarin je aangeeft wie je erfgenamen zijn en wie wat krijgt na je overlijden.

 • Wie zijn mijn erfgenamen als ik geen testament maak?
 • De wet onderscheidt vier groepen van mogelijke erfgenamen. De wet bepaalt in welke volgorde de erfgenamen worden opgeroepen. Als er geen familie (meer) is in een groep, gaat de nalatenschap naar familie in de volgende groep. De groepen zijn als volgt.

  1. Groep 1: partner (alleen: echtgenoot of geregistreerd partner) en kinderen
  2. Groep 2: Ouders, broers en zussen
  3. Groep 3: Grootouders, ooms en tantes
  4. Groep 4: Overgrootouders, oudooms en tantes

  Als er niemand in groep 1 tot en met groep 4 te plaatsen is, dan bewaart de staat de nalatenschap twintig jaar. Daarna vervalt de nalatenschap aan de staat.

   

Staat uw vraag er niet bij?

Bekijk het overzicht met alle veelgestelde vragen.