Ondernemingsrecht

Basisnotarissen richt zich uitsluitend op particulieren. Particulieren die een woning hebben gekocht en die voor de eigendomsoverdracht en de hypothecaire financiering naar de notaris moeten. En daar niet teveel voor willen betalen, maar de zaken wel goed, gemakkelijk en snel geregeld willen hebben. Zonder dure poespas. En misschien ook nog gelijk hun familie- en erfrecht zaken goed voor elkaar willen hebben. Dat doen wij graag voor ze.       

Ondernemingen die behoefte hebben aan (interim) hoogwaardige ondersteuning op het gebied van ondernemingsrecht, vastgoed, contractenrecht, compliance, governance en legalisaties kunnen bij de specialisten van MAES notarissen terecht. Dat geldt ook voor de ondernemer zelf. Ondernemers die een onderneming hebben opgebouwd, misschien op zoek zijn naar financieringsbronnen, die de onderneming willen overdragen of dat reeds hebben gedaan. Maar ook vermogensbeheerders, vastgoedbeleggers, familiebedrijven of non-profitorganisaties zijn bij MAES notarissen kind aan huis.    

Kwaliteit

Goedkoop

Snel

Makkelijk

Efficiënt

Zonder poespas

Oprichting BV

Oprichting BV

Oprichting Stichting

Oprichting Stichting

Oprichting Vereniging

Oprichting Vereniging

Aandelenoverdracht

Aandelenoverdracht

Statutenwijziging rechtspersonen

Statutenwijziging rechtspersonen

Vof, maatschap of commanditaire vennootschap

Vof, maatschap of commanditaire vennootschap

Geldlening

Geldlening

Veelgestelde vragen

  • Ik wil een onderneming starten. Uit welke rechtsvormen kan ik kiezen?
  • Bij het starten van een onderneming, komen een hoop vragen kijken. Doe je dat als eenmanszaak, via een rechtspersoon of ga je met anderen een personenassociatie aan? Belangrijkste overwegingen zullen daarbij zijn: aansprakelijkheid, fiscale behandeling en uitstraling. Privaatrechtelijke rechtspersonen zijn: verenigingen, coöperaties, onderlinge waarborgmaatschappijen, naamloze vennootschappen (NV), besloten vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid (BV) en stichtingen. Personenassociaties zijn: de maatschap, de vennootschap onder firma (vof) en de commanditaire vennootschap (CV).

     

  • Mag ik winst maken met een vereniging?
  • Een vereniging mag winst maken, maar de winst mag niet uitgekeerd worden aan de leden. De winst die gemaakt wordt, moet ten goede komen aan het doel van de onderneming. Het doel mag niet worden overschreden.

  • Hoe is een vereniging ingedeeld?
  • De vereniging heeft twee organen, het bestuur en de algemene vergadering. De algemene vergadering bestaat uit de leden. De algemene vergadering heeft de uiteindelijke zeggenschap in de vereniging.

  • Ik wil aandelen van een vriend overnemen. Hoe werkt dat?
  • Hiervoor moet je naar de notaris. Onze collega’s verzorgen de aandelenoverdracht graag voor je en helpen je door het proces heen. Hiervoor is o.a. nodig:

    • een kopie van de akte van oprichting
    • een kopie van de laatste akte van statutenwijziging
    • een kopie van de akte waarbij de verkopende aandeelhouder zijn te verkopen aandelen heeft verkregen
    • het originele aandeelhoudersregister
    • opgaaf van de koopprijs en een balans van de vennootschap waaruit de koopprijs voor de aandelen volgt en hoe de kooprijs voldaan zal worden

Staat uw vraag er niet bij?

Bekijk het overzicht met alle veelgestelde vragen.