Levenstestament

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Heeft soms grote gevolgen. Ziekte overkomt ons allemaal. 1 of de 5 Nederlanders krijgt dementie. Op basis van demografische ontwikkelingen zal het absoluut aantal mensen met dementie tot 2040 stijgen met 115%. En we kennen ook allemaal wel in onze omgeving iemand die volkomen onverwacht een ernstig ongeluk heeft gehad. Het verschrikkelijke ski-ongeluk van Prins Friso bijvoorbeeld heeft op ons allemaal een hele grote indruk gemaakt.     

Wat gebeurt er nu vanuit juridisch perspectief als je onverhoopt ten gevolge van een ongeluk of een ziekte je wil niet meer kunt bepalen? Als je dus wilsonbekwaam wordt. Hoe gaat het dan verder? Stel je voor. Jij krijgt een ernstig ongeluk en raakt in coma. Het kan ons allemaal overkomen.

Als dat gebeurt zullen je naasten zich tot de rechter moeten wenden. Die wijst een bewindvoerder aan. We weten op voorhand niet wie dat gaat worden. Maar die bewindvoerder klimt op de bok een krijgt de regie. Hij bepaalt hoeveel geld er aan je zorg wordt besteed. En moet het huis verkocht worden, bijvoorbeeld omdat jij daar niet meer naar toe terugkeert, of omdat je naasten kleiner willen wonen, of omdat zij juist dichter bij je verzorgingshuis willen wonen of misschien juist verder willen en moeten in het leven. Bedenk dan dat zij jouw of jullie huis niet kunnen verkopen, want zij zijn niet bevoegd om voor jou te beschikken. Dat is de bewindvoerder. En die moet ook nog rekening en verantwoording aan de rechter afleggen. En die bewindvoerder werkt ook niet voor niks in de regel. Die moet betaald worden. 

Vroeger was je dan ook dubbel de klos. Je had die ernstige ziekte of dat verschrikkelijke ongeluk gehad, maar je werd ook in die afgrijselijke bewindregeling gezogen. Onze wetgever heeft dat, nog niet zo lang geleden, onderkent en daar wat aan gedaan. Je kunt nu zelf de regie nemen voor het geval je onverhoopt door het noodlot wordt getroffen. Jij kunt een volmacht geven aan een vertrouwenspersoon. We noemen dat ook wel een levenstestament. Beetje rare naam, want er gaat helemaal niemand dood. Maar jij kunt bij notariële akte een volmacht geven aan je echtgeno(o)t(e), je partner, een familielid een vriend(in), een combinatie of aan wie jij maar wilt. En die kan, of zij kunnen, jou dan vertegenwoordigen. Op de wijze zoals jij dat hebt bepaald. En daarmee houd je een onbekende, mogelijk eigenzinnige en dure bewindvoerder buiten de deur. Die gevolmachtigde(n) kan/kunnen jou vertegenwoordigen ten aanzien van al je financiële zaken, maar ook voor geneeskundige aangelegenheden en met betrekking tot allerlei praktische en persoonlijke zaken.

Bij aangelegenheden op het financiële vlak moet je denken aan bankzaken, vermogensbeheer en belastingzaken. Maar ook aan de verkoop van de woning mocht dat aan de orde komen. Bij geneeskundige aangelegenheden kan het gaan om het maken van een keuze voor wel of geen medische behandeling of reanimatie. Wensen op het persoonlijk vlak kunnen zien op persoonlijke verzorging, je uitvaart, sociale contacten en beheer van je profielen op sociale media om maar wat te noemen.

In Nederland hebben volgens de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie meer dan 1,3 miljoen Nederlanders (2021) al zo'n levenstestament gemaakt. Er is dan ook veel vraag naar. Toch komen wij nog steeds met regelmaat mensen tegen die nog nooit van een levenstestament hebben gehoord en er dus ook niet bij stil hebben kunnen staan wat er gebeurt als het mis gaat. Maar er zijn er ook die het wel weten, maar die er om hun moverende redenen toch voor kiezen om geen levenstestament te maken. Bijvoorbeeld omdat ze voor het geluk zijn geboren, een zondagskind zijn en de overtuiging hebben dat een ongeluk of ziekte hen bespaard blijft. En dat kan natuurlijk ook heel goed. Maar wij zien tot ons leedwezen helaas te veel en te vaak dat mensen het niet geregeld hebben, met alle verdrietige en pijnlijke gevolgen van dien.      

Door het levenstestament door ons te laten opstellen, bereik je dat de banken het erkennen en de vertrouwenspersoon de zaken voor jou dan ook kan waarnemen. Ook ligt de datum vast, kan de akte niet kwijtraken en kunnen we zo gewenst het levenstestament aanbieden bij het Centraal Levenstestamentenregister. De inhoud van het levenstestament is niet zichtbaar, blijft geheim, maar wel kan dan nagegaan worden of er een levenstestament is gemaakt.

Niet alleen oudere mensen die vrezen voor Alzheimer maken een levenstestament. Wij zien juist ook heel veel jonge mensen. Alleenstaanden. Jonge stellen. Zonder kinderen. Met kinderen. Mensen in de bloei van hun leven; zonder een verhoogd gezondheidsrisico. Want zij willen het geregeld hebben. Niet zo zeer voor zichzelf, maar wel voor degene(n) om wie zij geven. Het maken van een levenstestament is dan ook een uiting van liefde. 

Door het levenstestament door ons te laten opstellen, bereik je dat de banken het erkennen en de vertrouwenspersoon de zaken voor jou dan ook kan waarnemen. Ook ligt de datum vast, kan de akte niet kwijtraken en kunnen we zo gewenst het levenstestament aanbieden bij het Centraal Levenstestamentenregister. De inhoud van het levenstestament is niet zichtbaar, blijft geheim, maar wel kan dan nagegaan worden of er een levenstestament is gemaakt.     

Prijs

{{selectedBudget.displayText}} {{ selectedBudget.displayValue }}

{{ item.title }} € {{ ToPrice(item.price) }}

Kosten derden

{{ item.title }} € {{ ToPrice(item.price) }}


Subtotaal € {{ subtotal }}

BTW € {{ btw }}

Totaal € {{ total }}

Vraag een offerte aan

Veelgestelde vragen

 • Mag ik zelf kiezen welke notaris ik wil?
 • Ja, u kiest als koper zelf de notaris. Bij Basisnotarissen bent u altijd aan het juiste adres! U vraagt snel en eenvoudig een offerte aan op onze website.

 • Ik kan niet bij de overdracht/akte van levering aanwezig zijn. Kan ik een volmacht afgeven?
 • Dat kan. Als verkoper kunt u volstaan met een onderhandse volmacht. Wel moet een notaris uw handtekening legaliseren. Als koper kunt u ook volstaan met een onderhandse volmacht, maar als er ook een hypotheek moet worden gevestigd is een notariële akte vereist.

 • Wanneer ben ik overdrachtsbelasting verschuldigd?
 • U bent overdrachtsbelasting verschuldigd als u eigenaar wordt van:

  • Een onroerende zaak, bijvoorbeeld een woning, bedrijfspand of stuk grond.
  • Rechten op onroerende zaken, zoals erfpacht of opstalrecht
  • Aandelen in een nv, bv of maatschap waarvan de bezittingen voor het grootste deel uit onroerende zaken bestaan. Wij noemen dit onroerende zaaklichamen. 

  Er zijn verschillende vrijstellingen voor de overdrachtsbelasting mogelijk. Daarmee kunt u geld besparen. Neem hierover contact met de collega's van Van Weeghel Doppenberg Kamps Notarissen op, wij kunnen u hierin advies geven. 

 • Heb ik een notaris nodig bij het kopen van een huis?
 • Ja, als het koopcontract is getekend heb je een notaris nodig voor de akte van levering. Zoek een notaris die kwaliteit biedt, snel en goedkoop is en een hoge klanttevredenheid scoort. Kijk,  vergelijk en je komt vanzelf bij ons uit. Het getekende koopcontract wordt door de makelaar aan de door koper gekozen notaris verzonden. De notaris gaat aan de hand daarvan de akte van levering voorbereiden en inplannen. Pas als de akte van levering is getekend en bij het kadaster in ingeschreven is de eigendom overgegaan. Is er geen makelaar betrokken, dan kunnen wij het koopcontract voor partijen opstellen. 

Staat uw vraag er niet bij?

Bekijk het overzicht met alle veelgestelde vragen.

Naar veelgestelde vragen