Hypotheekakte

De meeste mensen sluiten voor de koop van een woning bij de bank een geldlening af. De bank wil er zoveel mogelijk zeker van zijn dat de rente en aflossing van de lening op tijd en volledig worden voldaan. Zij verlangt daarvoor zekerheid: het recht van hypotheek op de woning. Dat is het sterkste zekerheidsrecht dat een ander kan hebben. Door dat sterke zekerheidsrecht, betaal je overigens wel een lagere rente aan de bank.

Wil je alleen maar een losse hypotheekakte. Bijvoorbeeld omdat je nieuwbouw hebt gekocht en je de leveringsakte verplicht bij de door de ontwikkelaar gekozen projectnotaris moet laten verzorgen. Dan kunnen wij de hypotheekakte voor je doen. Want je bent niet verplicht om de hypotheekakte ook door die veel duurdere projectnotaris te laten verzorgen.  

Als je bij de offerteaanvraag aan de bank opgeeft dat wij de behandelend notaris zijn, stuurt de bank ons de hypotheekopdracht toe zodat wij de hypotheekakte voor je kunnen verzorgen. Wij nemen dan contact met je op.

Oh ja. Alle kosten die je maakt voor de financiering van de woning mag je aftrekken voor de inkomstenbelasting. Wordt het allemaal nog voordeliger. 

Voorwaarden hypotheekakte
Vraag een offerte voor een hypotheekakte op als:

 • Het een hypotheek is voor een bestaande woning
 • Deze bestaande woning al bij de hypotheekgever in eigendom is of door de koper is aangekocht en wordt geleverd bij Basisnotarissen
 • De hypotheekgever particulier is
 • Het geld wordt verstrekt door een Nederlandse bank of verzekeraar

Prijs

Kies een hypotheekbedrag

Kies hier het gewenste hypotheekbedrag. Ons systeem berekent vervolgens de offerte.

 

Aanvullende diensten

{{selectedBudget.displayText}} {{ selectedBudget.displayValue }}

{{ item.title }} € {{ ToPrice(item.price) }}

Kosten derden

{{ item.title }} € {{ ToPrice(item.price) }}


Subtotaal € {{ subtotal }}

BTW € {{ btw }}

Totaal € {{ total }}

Vraag een offerte aan

Veelgestelde vragen

 • Wat is een hypotheek?
 • Het recht van hypotheek is het sterkste zekerheidsrecht. De hypotheekhouder, de geldgever, vaak de bank, kan als u uw verplichtingen uit de geldleningsovereenkomst jegens de bank niet nakomt in het uiterste geval je woning in het openbaar verkopen en zich als eerste uit die opbrengst voldoen. Door dat zekerheidsrecht, betaalt u overigens wel een lagere rente. Een hypotheek kan uitsluitend gevestigd worden op registergoederen, zoals te boek gestelde schepen, luchtvaartuigen en onroerende zaken. Een woning kan dus dienen als onderpand voor een hypothecaire geldlening. Op roerende zaken kan een pandrecht worden gevestigd. 

 • Kan ik meerdere hypotheken afsluiten?
 • U kunt meerdere hypotheken op een registergoed vestigen. De eerste hypotheekhouder heeft de sterkste positie. Hij is eerste in rang. Hij kan als eerste het aan hem gegeven hypotheekrecht uitoefenen. Pas na hem komt de tweede hypotheekhouder aan de beurt.  

 • Wat is een overbruggingshypotheek?
 • Soms heeft u naast de hypotheek voor uw nieuwe woning ook nog tijdelijk een overbruggingshypotheek nodig. Bijvoorbeeld bij een woning met overwaarde. U wilt verhuizen en vindt een nieuwe koopwoning. Om die nieuwe woning te financieren wilt u de overwaarde van uw oude huis gebruiken. Deze is dan nog niet beschikbaar omdat uw oude huis nog niet is overgedragen of verkocht. Dan wil de bank de overbrugging vaak voor u financieren. Zij schiet dan eigenlijk de overwaarde van uw huis even voor. Bij zo'n overbruggingshypotheek betaalt u alleen rente. Zodra uw oude huis is verkocht en wordt overgedragen, lost u de hypotheek volledig af.

 • Wat is Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?
 • Met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) geeft u de geldverstrekker de zekerheid dat de hypotheekschuld wordt terugbetaald in bepaalde situaties. Als u de hypotheek niet meer kunt opbrengen vanwege echtscheiding, werkloosheid, inkomensdaling, arbeidsongeschiktheid of het overlijden van uw partner, springt NHG bij. NHG streeft naar woningbehoud. Als dit echt niet mogelijk is, neemt NHG onder voorwaarden de restschuld over. In ruil voor deze zekerheid betaalt u minder hypotheekrente, maar wel eenmalige kosten.

Staat uw vraag er niet bij?

Bekijk het overzicht met alle veelgestelde vragen.

Naar veelgestelde vragen